Bezpieczeństwo żywności - Eurepgap
EUREPGAP to najbardziej powszechny dobrowolny system jakości w branży rolno spożywczej opracowany w 1997 r. przez EUREP - niezależną organizacją Europejskich Handlowców Świeżymi Produktami Rolniczymi (Euro-Retailer Produce Working Group). Powstał on w celu ujednolicenia procedur i standardów dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) w produkcji pierwotnej w rolnictwie, sadownictwie, ogrodnictwie oraz hodowli zwierząt. System ten jest szczególnie korzystny dla producentów warzyw i owoców, którzy produkują z myślą o rynkach zagranicznych lub polskich sieciach marketów i supermarketów. Do Eurepgap należą rolnicy indywidualni, grupy producenckie oraz sieci detaliczne, takie jak: Tesco, Ahold, Grupa Metro, Albert Heijn, McDonalds, producenci środków ochrony roślin i nawozów oraz . Wymagania normy oparte są na europejskim i krajowym prawie dotyczącym bezpieczeństwa żywności (GHP, GMP, HACCP); ochrony środowiska; zdrowia, bezpieczeństwa, ochrony pracowników; dobrostanu zwierząt. Wejście Polski do UE wymusza na polskich producentach owoców i warzyw oraz hodowcach zwierząt i ryb wdrożenie i utrzymanie systemu Eurepgap. Jest to zarazem system wymagany przez sieć hipermarketów w stosunku do swoich dostawców.
W ramach Eurepgap istnieje szereg standardów sektorowych, stanowiących niezależne od siebie dokumenty normalizacyjne:
- Owoce i Warzywa (Fruit and Vegetables) - standard dla świeżych owoców, warzyw i grzybów uprawnych przeznaczonych dla konsumpcji przez człowieka,
- Integrated Farm Assurance (IFA) - standard dla upraw ornych, hodowli zwierzęcej, transportu drogowego zwierząt oraz mleczarstwa,
- Integrated Aquaculture Assurance (IAA) - standard dla hodowli ryb (w tym wydzielone kryteria hodowli łososia),
- Flower and Ornamentals - standard dla kwiatów i innych roślin ozdobnych.
Wymagania EUREPGAP dla świeżych owoców i warzyw dotyczą m.in.:
- Identyfikowalności
- Dokumentowania i auditów wewnętrznych
- Odmian i sadzonek
- Historii i zarządzania miejscem upraw
- Zarządzania glebami i podłożami
- Nawozów
- Nawadniania i nawożenia
- Ochrony upraw
- Żniw
- Obsługi płodów rolnych
- Zarządzania odpadami i zanieczyszczeniami
- Zdrowia, bezpieczeństwa i zarobkowania pracowników
- Ochrony środowiska
- Skarg od klientów
W każdym z tych 14 obszarów znajdują się konkretne wytyczne, które musi spełnić gospodarstwo wdrażające Dobrą Praktykę Rolniczą.
Oferujemy:
- Audyt zerowy polegający na gruntownej ocenie Państwa organizacji pod kątem spełnienia wymogów normy EUREPGAP wraz z pisemnym raportem (wykazującym niezgodności i sposoby ich usunięcia).
- Profesjonalne szkolenia.
- Pomoc w opracowaniu i wdrożeniu niezbędnej dokumentacji systemowej.
- Udział i wsparcie podczas audytu certyfikującego.
- Usługi poauditowe polegające na pomocy w doskonaleniu systemu po przyznaniu certyfikatu.
Korzyści:
- Usystematyzowanie procedur zapewniających produkcję bezpiecznej żywności.
- Wdrożenie efektywnej komunikacji z wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego.
- Wzrost zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.
- Efektywność w prowadzeniu systematycznej analizy i realizacji nadzoru w celu zapobiegania lub eliminacji zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa produktów rolno-spożywczych, a także redukcji ryzyka do akceptowalnego poziomu.
- Zapobieganie pozwom sądowym z tytułu odpowiedzialności za produkt.
- Zmniejszenie kosztów związanych ze tzw. wyrobem niezgodnym.
- Wykazanie zgodności z unijnym i polskim prawem żywnościowym.
- Zminimalizowanie szkodliwego wpływu na środowisko przez stosowanie różnego rodzaju technik rekultywacji oraz ochronę środowiska.
- Międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie.