Bezpieczeństwo żywności - Eurepgap

EUREPGAP to najbardziej powszechny dobrowolny system jakości w branży rolno spożywczej opracowany w 1997 r. przez EUREP - niezależną organizacją Europejskich Handlowców Świeżymi Produktami Rolniczymi (Euro-Retailer Produce Working Group). Powstał on w celu ujednolicenia procedur i standardów dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) w produkcji pierwotnej w rolnictwie, sadownictwie, ogrodnictwie oraz hodowli zwierząt. System ten jest szczególnie korzystny dla producentów warzyw i owoców, którzy produkują z myślą o rynkach zagranicznych lub polskich sieciach marketów i supermarketów. Do Eurepgap należą rolnicy indywidualni, grupy producenckie oraz sieci detaliczne, takie jak: Tesco, Ahold, Grupa Metro, Albert Heijn, McDonalds, producenci środków ochrony roślin i nawozów oraz . Wymagania normy oparte są na europejskim i krajowym prawie dotyczącym bezpieczeństwa żywności (GHP, GMP, HACCP); ochrony środowiska; zdrowia, bezpieczeństwa, ochrony pracowników; dobrostanu zwierząt. Wejście Polski do UE wymusza na polskich producentach owoców i warzyw oraz hodowcach zwierząt i ryb wdrożenie i utrzymanie systemu Eurepgap. Jest to zarazem system wymagany przez sieć hipermarketów w stosunku do swoich dostawców.

W ramach Eurepgap istnieje szereg standardów sektorowych, stanowiących niezależne od siebie dokumenty normalizacyjne:

Wymagania EUREPGAP dla świeżych owoców i warzyw dotyczą m.in.:

W każdym z tych 14 obszarów znajdują się konkretne wytyczne, które musi spełnić gospodarstwo wdrażające Dobrą Praktykę Rolniczą.

Oferujemy:

Korzyści:

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.