Bezpieczeństwo żywności - ISO 22000
Opracowana we wrześniu 2005 r. norma dla branży spożywczej - ISO 22000:2005 "System zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym". stanowi atrakcyjne narzędzie pozwalającym spełnić krajowe i międzynarodowe wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.
Standard ten jest kombinacją komunikacji w łańcuchu żywnościowym, systemu zarządzania oraz kontroli procesu. Norma ISO 22000 jest skierowana do producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz branży Ho-Re-Ca (Hotel, Restauracja, Catering). Dodatkowo wymagania normy będą mogły spełnić firmy niezwiązane bezpośrednio z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
- transportem,
- dystrybucją,
- magazynowaniem żywności,
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością,
- produkcją maszyn i urządzeń,
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji,
- utrzymaniem higieny w zakładach spożywczych.
Uniwersalność normy pozwala na jej stosowanie w różnych organizacjach, bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób.
Oferujemy:
- Analizę istniejącego stanu w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Opracowanie dokumentacji systemu.
- Wdrożenie oraz udoskonalenie dokumentacji organizacji.
- Usystematyzowanie działań i procesów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Profesjonalne szkolenia.
- Udział i wsparcie podczas procesu akredytacji.
- Usługi serwisowe i doskonalenie systemu po przyznaniu certyfikatu.
Korzyści:
- Umożliwi zaplanować, zaprojektować, wdrożyć, utrzymywać i aktualizować system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Pozwala oszacować i ocenić wymagania konsumentów.
- Podnosi efektywność komunikacji z wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego.
- Pozwala wykazać zgodność z prawem żywnościowym.
- Umożliwia staranie się o uzyskanie uznawanego na całym świecie certyfikatu.
- Jej celem jest dostarczenie bezpiecznego wyrobu gotowego do klientów i konsumentów.
- Jest to standard międzynarodowy otwierający nowe możliwości współpracy z rynkami zagranicznymi.
- Posiada strukturę analogiczną do ISO 9001:2008 co ułatwia integrację systemu.
- Ma zastosowanie w całym sektorze spożywczym, włączając firmy współpracujące takie jak np. producenci opakowań, firmy dostarczające urządzenia dla przemysłu spożywczego, transportujące i przechowujące żywność.
- Zapewnia, że organizacja stosuje się do ustalonej polityki żywności oraz wykazuje zaistniałe niezgodności zainteresowanym stronom.
- Ma zastosowanie dla oceny i certyfikacji.